Alle mensen zijn natuurlijk zorgzaam. De kring waarvoor iemand zorgt verschilt. Veel mensen zorgen beroepsmatig. Een nog groter aantal mensen zorgt binnen de eigen familie. Over de omvang van mantelzorg in Nederland kun je indrukwekkende cijfers vinden op Mantelzorg.nl:
- 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder gaven in 2019 mantelzorg, dit zijn circa 5 miljoen mantelzorgers
- 830.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
- 9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers)
- Ongeveer 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
- 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg.
Mantelzorg.nl behartigt de belangen van alle mantelzorgers. Ook veel ledenorganisaties geven ondersteunende informatie over mantelzorg aan hun leden. Denk aan Humanitas, de Zonnebloem, Leger des Heils, Rode Kruis, Kerken en ledenverenigingen van grote thuiszorgorganisaties.
Een (online) bundeling van mantelzorgers is Mantelzorgelijk.nl. Binnen die bundeling kunnen mantelzorgers gemakkelijk ervaringen uitwisselen.
ZorgSameBuren
Een nog niet gebundelde groep mantelzorgers zijn ZorgSameBuren. Mensen die in hun directe omgeving “Omkijken naar Elkaar”. En daarbinnen is een heel interessante groep die samen kleine “Voorzorgcirkels” vormen. Er zijn inmiddels 55 Voorzorgcirkels. Nederland zorgt voor Elkaar heeft drie regionale ondersteuners om te ondersteunen bij de start van zulke cirkels. ZorgSameBuren zijn net als mantelzorgers motor van community-care en dragen er aan bij dat de zorgkosten in Nederland niet nog verder uit de hand lopen. En nog belangrijker, ZorgSameBuren dragen ook bij aan wijken, buurten, dorpen en straten waar het fijn en veilig wonen is.
Vrijwilligers
Naast bovengenoemde bundelingen zijn er ook duizenden, wellicht een miljoen, vrijwilligers die via het georganiseerde vrijwilligerswerk van o.a. gemeentelijke welzijnsorganisaties van alles doen om het leven van mensen te ontlasten en fijner te maken. Denk aan wandelen en fietsen met mensen in een rolstoel, Eten met je Hart (begeleiding naar een gratis maaltijd in een restaurant), koken voor buurtgenoten enz.
Landelijke dag van de Mantelzorg
Veel gemeenten erkennen Mantelzorgers door hen jaarlijks een attentie of ontspannende activiteit te bieden. Op 10 november 2024 is de Landelijke dag van de Mantelzorg.