Buurtmaken.nl

Inloggen of inschrijven

Wachtwoorden opschrijven. Hoe veilig is dat?Het wachtenwoorden boekje wie kent hem nou niet? Vanaf het begin van het computertijdperk zijn ze er al. Elke dag komen er alleen nog maar meer bij. Hoe ga je hier nou veilig mee om?

..

Wachtwoorden zijn vaak makkelijk te raden en worden ook nog eens op meerdere websites gebruikt. Als iemand anders je wachtwoord weet kan die persoon gelijk overal bij. Je moet tegenwoordig voor al je accounts een ander sterk, maar vooral uniek wachtwoord gebruiken om veilig te blijven. Het opschrijven van je wachtwoorden in een boekje moet je ook niet meer doen.

Hackers kunnen wachtwoorden die te makkelijk zijn binnen enkele minuten hacken. Makkelijke wachtwoorden zijn wachtwoorden zonder bijzondere tekens, cijfers en hoofdletters, veel mensen gebruiken ook nog eens de zelfde wachtwoorden voor alles en dat is makkelijk uit te vinden. Bij de LinkedIn-hack van eind 2017 waren er alleen al meer dan 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders gehackt. En afgelopen jaar (2018) maar liefst 50 miljoen wachtwoorden bij Facebook alleen al.

Zelfs de CEO van Facebook is gehackt geweest op twitter omdat hij voor twitter hetzelfde wachtwoord als voor LinkedIn gebruikte, zijn wachtwoord werd gestolen bij de grote LinkedIn-hack uit 2012.  Hieronder ziet u de laatste gevallen waarbij gebruikersnamen en wachtwoorden zijn gestolen.


Jaar
Bedrijf
Gestolen wachtwoorden
Hoe gestolen
2018
CMS (Amerikaans zorg administratie kantoor)
75.000
Gehacked
2018
Facebook
50.000.000
Slechte beveiliging
2018
Ticketfly/ Eventbrite ( bedrijf wat tickets verkoopt)
26.151.608
Gehacked
2018
Google Plus
500.000
Slechte beveiliging
2018
Under Armor ( Kleding bedrijf)
150.000.000
Gehacked
2018
British Airways
380.000
Gehacked
2017
Uber
57.000.000
Gehacked

 

 Hoe moet ik mijn wachtwoorden onthouden?

Simpel gezegd niet! Tegenwoordig heb je vele wachtwoord managers. Wat houdt dat in? Dat houdt in dat je je wachtwoorden noteert in een programma zodat je je wachtwoorden niet hoeft te onthouden. Het enigste wachtwoord dat je wel moet onthouden is het wachtwoord van de wachtwoord manager.

Hoe werkt een wachtwoord manager?

Een wachtwoord manager is een soort van digitale beheerder voor je gebruikersnamen en wachtwoorden. Als je wilt inloggen bij een webwinkel, social media of online dienst, helpt de wachtwoord manager je met het vinden van de juiste gebruikersnaam en wachtwoord die erbij hoort. De data van wachtwoord manager wordt ook nog eens gesynchroniseerd tussen je verschillende apparaten, denk daarbij aan je computer, tablet en smartphone.

Je wachtwoorden opslaan in een wachtwoord manager is heel veel veiliger dan dat u uw wachtwoorden bijvoorbeeld opslaat in een tekstbestandje en die op je bureaublad zet. Wachtwoord managers zijn veiliger, omdat ze gebruik maken van geavanceerde encryptie om data te beveiligen. Wachtwoord managers slaan je gebruikersnamen en wachtwoorden op en beveiligt deze. Naast het opslaan van je gebruikersnamen en wachtwoorden ondersteunt een wachtwoord manager je bij het generen van nieuwe wachtwoorden, of het verbeteren van reeds bestaande wachtwoorden. 

Is dat dan ingewikkeld?

Zeker niet! Met een klein beetje hulp van Milan kunt u snel van start. Binnen no-time registreren wij samen met u een account en help ik u op weg!

..


Deel dit bericht!

Reacties

Anneke Filmer
7 december 2018

Bij mij werkt het. Dinsdag geinstalleerd en bij elke nieuwe website waar ik moet inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord komt het te voorschijn en vraagt mij of hij dit wachtwoord moet onthouden. Je kan ook duidelijk zien welke sites allemaal zijn toegevoegd.