Vandaag heb ik de kerstboom opgeruimd en ben even bij de buren aan de Veenweg op bezoek geweest. Ik ga dan via de achterdeur (volgens goed vaassens gebruik) en de mensen zijn blij om me te zien, ze hebben van alles te vertellen. Ik vertel dat ik kom voor de Mispels omdat ik Mispeljam zo ontzettend lekker vind, en dan komen de verhalen los hoor..... De buurman is altijd actief geweest in het Epese en gaat nog regelmatig op de fiets naar Beekbergen of Epe, ook de buurvrouw doet mee. Ja zegt de buurman ik wilde je nog waarschuwen want de merels vinden ze ook heel lekker en die gooiense uit de boom. Samen hebben we een grote pan vol Mispels gepukt.
Meestal pluk je de Mispels al in november rond st Maarten als er een paar nachten goed de vorst eroverheen is geweest. En dan laat je ze nog een paar weken liggen om na te rijpen (vandaar de uitdrukking "zo rot als een mispel”) ik had natuurlijk niet eerder mijn hoofd er naar staan dan nu. Heb er 6 heerlijke potjes jam van gemaakt. Natuurlijk veel te veel voor mij alleen, een potje gaat naar de buren en als er iemand is die weet wie mijn buurman is (want hij is een bekende Vaassennaar) die mag een potje komen halen. Heerlijk met een stukje kaas bij de borrel. Een glaasje port of een biertje. Maar ook op een plakje rogebrood of een gewone boterham. Ook op de yogurt gaat heel goed.