Vivanto is in september 2021 gestart in Epe met een vorm van onderwijs die nieuw is in de regio: onze kinderen leren op natuurlijke wijze van het leven.
Natuurlijk leren van het leven
Natuurlijk leren wil zeggen dat elk kind zich mag ontwikkelen in zijn/haar eigen tempo en manier. Ze kijken af en doen na, zoals kleuters dat doen. De één gaat vroeg lopen en praat laat (vergeleken met dat veel te belangrijk gevonden gemiddelde). Een ander kind is laat zindelijk, maar schrijft al woordjes op driejarige leeftijd. En dat lopen leerden ze helemaal ‘vanzelf’, want iedereen loopt en dat gaat sneller. Dus kijk je af en probeer je het ook.
Bij Vivanto vergelijken we ons niet met anderen, maar met onszelf. Zo worden de kinderen zich bewust van hun eigen ontwikkeling en valt de ‘competitie’ met anderen grotendeels weg. Het gaat immers om je eigen proces en wat jij de wereld te bieden hebt! En dat laatste lukt alleen als je weet waar je zelf staat, wat je wilt en wat je kunt.
Uiteraard is het belangrijk de kinderen in aanraking te brengen met wat het leven hen vroeg of laat te bieden heeft. Je kunt immers alleen vragen stellen over dingen die je kent. Daarom geven wij hen de gelegenheid te leren door te doen in het echte leven en dus:
- wordt er gerekend met bijvoorbeeld onze winkel, koken en tuinieren;
- wordt er gelezen en geschreven door bijvoorbeeld de democratische aanpak waarin kinderen zelf moties kunnen indienen, door onderzoek doen naar bijvoorbeeld recepten, dierenzorg, vrachtwagens of edelstenen, door brieven of mails te schrijven en door te presenteren naar elkaar;
- ontdekken ze de wereld door inspiratielessen en excursies. Zo komen er vrijwilligers voor bijvoorbeeld muziek, yoga, tuinieren, biologie/microscopen, techniek, tekenen en handvaardigheid. Afgelopen jaar waren er bezoeken aan diverse bedrijven (van permacultuurboerderij tot grafkistenmaker), de voedselbank en daklozenopvang. Ook was er een boswandeling met de boswachter en hebben de kinderen een concert van een symfonieorkest bijgewoond.
Democratisch onderwijs
Vivanto is een democratische school. Kinderen zijn eigenaar van hun eigen leren en geven mede vorm aan de school. Dit kan door het indienen van moties, die besproken worden met de kinderen en begeleiders. Als niemand zwaarwegende bezwaren heeft tegen een voorstel wordt dit aangenomen. Uiteraard zijn er wel ‘regels’ binnen de school. Met elkaar hebben we samenleefafspraken gemaakt. Die zorgen ervoor dat we een veilige leeromgeving kunnen bieden en elkaars grenzen respecteren. Ook bij moties worden zonodig voorwaarden afgesproken.
Bij de start zijn met de ouders zeven kernwaarden opgesteld die aan de basis staan van het Vivanto-onderwijs: liefde, vertrouwen, gelijkwaardigheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, balans en respect. Alles wat de begeleiders doen moet in overeenstemming zijn met deze kernwaarden. Zo wordt voorgeleefd hoe met elkaar wordt omgegaan.
Grote familie
Vivanto is opgericht door ouders. De ouders zijn dan ook heel actief betrokken bij de school. Zo zijn er ouders die begeleiden, is er een moestuinouder (en -oma!), een ouder die inkopen doet, een bestuursouder, een dierenzorgouder, een roosterouder, een excursieouder, een kickboksouder, een ouder die bewegings- en dramalessen geeft en ook klussen alle ouders regelmatig mee. Alle betrokkenen dragen de school met elkaar en helpen elkaar waar nodig. Ook de vrijwilligers zijn onderdeel van deze Vivanto-familie. Elk jaar wordt dit samen gevierd bij het lentefeest in mei.
Particulier
Vivanto is een particuliere school. Dat klinkt heel chique, maar particulier betekent alleen maar dat de overheid de school niet bekostigt. De particuliere status is noodzakelijk omdat de school dan ook klein mag zijn (geen stichtingsnorm). Kinderen kunnen zich in eigen tempo ontwikkelen, omdat er geen verplichte vergelijkende toetsen zijn. En er is geen harde knip tussen basisschool en voortgezet onderwijs.
Dit is ook de reden dat er landelijk momenteel heel veel particuliere scholen worden opgericht. Het overheidsonderwijs is voor steeds meer kinderen te beklemmend geworden. Er zitten tienduizenden kinderen thuis omdat ze breken op school. Voor deze kinderen zijn dit soort scholen de enige oplossing.
Het nadeel van de particuliere status is natuurlijk dat ouders het schoolgeld zelf moeten betalen. Om bereikbaar te zijn voor zoveel mogelijk kinderen wordt de ouderbijdrage zo laag mogelijk gehouden. Vivanto is een stichting zonder winstoogmerk en de school werkt met de helft van wat een gewone school krijgt. Om continuïteit beter te kunnen waarborgen ontvangen de leerkrachten een bescheiden loon en verder werken er ouders en andere vrijwilligers.
Toekomstdromen
Vivanto is nu erkend als basisschool, maar wij hopen zo snel mogelijk ook voortgezet onderwijs te kunnen bieden. Daarnaast zitten we tijdelijk in de Zuukerschool. Op termijn hebben we een andere plek nodig. Liefst een locatie buitenaf met een maatschappelijke en/of onderwijsbestemming.
Vrijwilligers gezocht!
Ben je (al dan niet gepensioneerd) vakdocent of leerkracht, of ben je enthousiast hobbyist/specialist, vind je het leuk om kinderen te inspireren en ze het leven zelf bij te brengen? Of wil je Vivanto helpen met organisatorische taken of het verkrijgen van fondsen/subsidies? Heb je periodiek een dag(deel) beschikbaar en spreekt bovenstaand verhaal je aan?
Of heb je misschien een interessante plek voor een excursie of zelfs een idee voor een nieuwe locatie voor de school?
Neem dan contact met op met Marika Selis, 06-14522799 of Haley Berghuis, 06-30844744
www.vivanto.school