BuurtMaken.nl

Inloggen of inschrijven

Over

De Dorpskerk van Vaassen heeft een toren die stamt uit de 15e eeuw. Het schip dateert van 1853.

Historie van de Dorpskerk
De kerk staat op de plek waar vanaf ongeveer het jaar 800 steeds een kerk heeft gestaan. Deze eerste kerk werd door Brunhold of Brunhilde aan het Duitse klooster Lorsch (Lauresham) geschonken. De Dorpskerk was in eerste instantie gewijd aan de heilige Ursula.

De Reformatie van de Vaassense kerk liet door verschillende omstandigheden lang op zich wachten. Pas in het jaar 1610 werd de eerste protestantse voorganger benoemd. Dit werd mede veroorzaakt doordat de heren van het Vaassense kasteel de Cannenburch rooms-katholiek bleven en bescherming boden aan de rondtrekkende geestelijken.

De dorpskerk van Vaassen in de steigers
De dorpskerk van Vaassen in de steigers
Restauratie
Exterieur
De Dorpskerk is gedurende de jaren een aantal malen uitgebreid, maar vanwege de slechte staat van haar schip is het schip van de kerk in 1852 afgebroken en opnieuw gebouwd.

Het exterieur van de kerk is sindsdien niet meer ingrijpend gewijzigd. Wel is in 1934 nog een consistoriekamer bij de toren gebouwd en is in 1978 de toren ingrijpend gerestaureerd.

In 2007 is vanwege gebreken met de dakconstructie begonnen met een restauratie van de kerk. Door de gebreken wijken de muren van het schip naar buiten, wat op de langere termijn (meer) scheuren in de muur zal opleveren. De dakconstructie wordt nu zodanig aangepast dat er geen zijdelingse druk meer op de muren zal worden uitgeoefend. Daarvoor worden extra trekstangen in de kerk aangebracht en worden andere dakpannen op het dak gelegd.

Daarnaast zullen de voegen van het metselwerk, het schilderwerk, het stucwerk en de afvoer van regen worden aangepast, waardoor de kerk na de restauratie weer in goede staat zal zijn.

Interieur
Het interieur werd in 1962 ingrijpend gewijzigd omdat de staat van het interieur slecht was en de kerk, door de nog in de kerk aanwezige grafkelders, erg stonk.

Er zijn nieuwe plannen voor het aanpassen van het interieur, maar deze zijn opgeschort vanwege de meer urgente problemen met de dakconstructie.

Pagina's

De Dorpskerk is het oudste gebouw van het dorp. De toren stamt van rond 1450, het schip dateert van 1853.De Hervormde Gemeente van Vaasse...
Combo
Bedrijf of organisatie
Gemiddeld 1x per maand speciale bijeenkomst voor alle kids tussen 4-12 jaar. We starten in de wintermaanden met de inloop om 09.50 uur en...

Producten & Diensten

Dopen
Wil je jezelf of je kind laten dopen, neem dan contact op met een van de predikanten van onze gemeente. De informatie vind je op de we...
Kerk huren
De kerk is ook te huur. De kerk heeft ruimte voor ongeveer driehonderd bezoekers en er is audioviseel materiaal (als microfoons, geluid...
Uitvaartdiensten
Veel uitvaartverzorgers weten onze kerk te vinden om er een uitvaartdienst te houden.
Trouwdiensten
Wanneer een bruidspaar bij ons in de kerk wil trouwen is dat natuurlijk altijd mogelijk.

Berichten

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.