BuurtMaken.nl

Inloggen of inschrijven

Dynamisch bereik

  • 243 weergaven

Wellicht heb je nog nooit van de term dynamisch bereik gehoord, maar het is binnen het fotograferen wel een belangrijk begrip. In dit bericht ga ik er kort op in.

De sensoren van de huidige digitale camera's kunnen niet wat ons oog wel kan. Bij scherpe contrasten kunnen we met het oog zowel in het lichte als in het donkere deel nog wat zien. Het oog heeft daarmee een hoog dynamisch bereik. In cameratermen uitgedrukt komt het overeen met twintig stops.

De beste camera's komen echter niet verder dat vijftien stops en dat betekent dat de details uit de foto's in het lichte en/of donkere gedeelten van contrastrijke foto's verdwijnen. Zelfs met nabewerking kun je deze details niet meer in beeld brengen. 

Uiteraard zou je dan een HDR-foto kunnen maken, die is opgebouwd uit meerdere opnames met een verschillende sluitertijd. Daarmee wordt het dynamisch bereik kunstmatig opgerekt.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.