Buurtmaken.nl

Inloggen of inschrijven

Zet Zuuk op de kaart en de Zuukerschool

Zet Zuuk op de kaart vond plaats op 11 mei, een speciale route uitgezet in Zuuk, buurtschap bij Epe, die fietsend of met de auto afgelegd kon worden. Verschillende bewoners stelden hun huis open en organiseerden speciale activiteiten. Het was de tweede keer dat de route georganiseerd werd. Het was minder druk dan vorig jaar. Het was kouder en er waren beduidend minder mensen met de fiets op stap. Toch waren de bezoekers die kwam zeer belangstellend en geïnteresseerd in alle activiteiten van de Zuukenaren.

'Hoe staat het er voor met de Zuukerschool?’ Dat was een vraag die meer dan eens gesteld werd. De heer van Esschert uit Zeewolde zei: ‘Het kan toch niet dat die school opgeheven wordt. Dat bestaat niet, de school bestaat al 135 jaar! Ik kom oorspronkelijk uit Zuuk en mijn opa was een van de acht eerste leerlingen van de Zuukerschool in 1884. Ergens moet er nog een foto van deze acht leerlingen zijn, als ik thuis ben ga ik op zoek! Mijn vader ging naar de Zuukerschool en ook ik heb er ook op gezeten, begin vijftiger jaren met juffrouw Blanker en meneer Brassien. Het was een hele mooie tijd!

De Zuukerschool is het startpunt van de route. Er was van alles te doen, creatieve activiteiten, darten en er was koffie met een lekker 'Zuuks Zetje'. In het kerkje was Piet van Oosten. Hij had uitgebreide informatie over de geschiedenis van het kerkje. Er waren foto’s uit de jaren veertig en vijftig van kinderen die er op Zondagschool zijn gegaan en informatie over het oorspronkelijke kerkje en de herbouwde versie. Er was van alles te koop, te zien en verschillende ambachten werden gedemonstreerd. Ook al was het bij alle deelnemers een stuk rustiger dan vorig jaar, toch was het leuk om een stukje van het buurtschap te kunnen laten zien en om te merken hoe gemeend de belangstelling was van de bezoekers.