Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Buurtmaken.nl

Inloggen of inschrijven

Mooi initiatief op de ZuukerschoolOp de Zuukerschool zijn prachtige initiatieven die voor een moderne school zorgen, een school verankerd in zijn omgeving. Een van die initiatieven is ‘De Goed Nieuws Club’. ‘De Goed Nieuws Club’ is een activiteit die elke donderdagmiddag plaatsvindt, na schooltijd van half 3 tot half 5. De middag wordt verzorgd door Janneke Goudbeek, buurtbewoonster, lerares en moeder van, het voor volgend jaar op de Zuukerschool aangemelde, zoontje Henrik en Monique Scholten, ouder van een leerling van de school. 

Die middag staat aandacht voor elkaar en het zoeken naar verbinding centraal. Vertrekpuntis een verhaal uit de bijbel dat gekoppeld is aan een thema. Het blijft niet alleen bij praten, er wordt ook altijd wat praktisch gedaan. Een voorbeeld is het verhaal van Sint-Maarten in november. Waar staat dat eigenlijk voor? Dat is niet alleen snoepjes ophalen in de buurt. Sint-Maarten deelde zijn mantel meteen arme in lompen gehulde man. Hij werkte met goedheid, liefde en opofferingen velen volgden zijn voorbeeld. Voor ‘de Goed Nieuws club’ is dit verhaal een startpunt van het bakken van cakejes, het verpakken in een mooi doosje en het weggeven aan een ander. Janneke: ‘De Zuukerschool is een school voor iedereen en dat moet zo blijven. Ook Christelijke ouders kunnen met hun kind terecht op deze school. Elke donderdagmiddag vertellen we verhalen, koppelen we die aan eigen ervaringen, zingen we liedjes en spreken we over verdraagzaamheid. Ik dring het geloof niet op. Ik vertel wat ik geloof en waarom. Ik laat de kinderen daar kennis van nemen en zelf over nadenken. Gisteren was de activiteit verzet naar de woensdagmiddag 30 januari. Er deden maar liefst 27 kinderen aan mee, met en zonder christelijke achtergrond. Het thema was de schepping en dat hebben we gekoppeld aan het welzijn van de dieren op het platteland. De kinderen komen graag. Het was zo gezellig, zo samen met elkaar. Ik kan daar heel erg blij van worden. Wat zou het mooi zijn als Christelijke ouders alvast een keer op donderdagmiddag een kijkje kwamen nemen bij ons, om zo te zien hoeveel kansen er liggen voor hun kinderen op de Zuukerschool. Een kleine school met vooral veel extra aandacht voor elkaar.’ 

Het volgend schooljaar, 2019/2020 gaat Janneke samen met Monique elke dag een half uur verzorgen. In de zestiger, zeventigere jaren was er op de openbare scholen ‘Juffrouw Kwak’. Voor de oudere mensen is zij een heel bekend fenomeen. De leerlingen kregen toen in het openbare onderwijs een speciaal rood schriftje en zij kwam elke week en vertelde een verhaal, bijvoorbeeld over Job. Je kreeg een stempel en die kon je kleuren. Janneke en Monique leggen uit wat bidden is, waarom je daarbij de ogen dicht doet en bespreken met de kinderen waar ze die dag dankbaar voor kunnen zijn. Een prachtig initiatief deze ‘Goed Nieuws Club’, niet alleen voor mensen met een Christelijke achtergrond, maar voor alle mensen. Dankbaarheid en verbinding zijn in deze stormachtige maatschappij belangrijke onderwerpen om met kinderen bij stil te staan. Een initiatief dat navolging verdient en dat kan als ouders uit Zuuk en omgeving hun kinderen naar de Zuukerschool blijven sturen. De Zuukerschool is ook een heel goed alternatief voor kinderen die in Epe op grote scholen zitten en die behoefte hebben aan extra aandacht. 

Inde media zijn berichten verschenen dat de Zuukerschool dicht gaat. Dit is een misverstand. Het bericht ging over ‘een voorgenomen besluit’ van Stichting Proo, geen definitief besluit. De Zuukerschool is een kleine plattelandsschool met aandacht voor het individu. Leerlingen van verschillende leeftijden helpen en leren met elkaar in een gemoedelijke sfeer. De enige reden waarom een school als de Zuukerschool zou moeten sluiten is als het leerlingenaantal te klein wordt. Dat wil zeggen kleiner dan 23 kinderen op de locatie. Daar hebben de ouders, de buurten andere betrokkenen invloed op. 

Deel dit bericht!

Reacties

Monique Scholten
31 januari 2019

Wat een mooi artikel Hettie, dank je wel!

Vera Griep
31 januari 2019

Mooi geschreven. Inderdaad in deze tijd belangrijk kinderen bewust worden van de liefde welke ze kunnen delen met andere mensen en kinderen in deze verharde wereld. Ik vind het een fantastisch initiatief en mijn kleindochter is heel enthousiast over de Goed Nieuws Club en heeft haar cupcake met mij gedeeld toen ik net geopereerd was❤️❤️❤️

JJ Bokkema
31 januari 2019

Mijn kinderen zn niet gelovig, vinden de goed nieuws club hartstikke leuk. Men leert van mekander en mekaar te accepteren.