Wethouder voor SGP-CU in de gemeente Epe
Even voorstellen: Gert van den Berg
Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik bijna 5 maanden wethouder voor de SGP-CU in de gemeente Epe. Tijd om iets meer over mijzelf en over mijn ervaringen tot nog toe te vertellen.
Het is al weer ruim 61 jaar geleden dat ik in Nunspeet ben geboren. In Nunspeet ben ik ook heel mijn leven gebleven. Ik ben al ruim 35 jaar getrouwd met Marieke en samen hebben we drie dochters. Twee zijn er getrouwd en één studeert nog; die woont nog thuis. Inmiddels ben ik ook opa van vier kleinkinderen. En wat is dát mooi…..
Omdat vroeger al snel bleek dat ik twee linkerhanden had, ging mijn studie de kant van economie en administratie op. Al redelijk jong was ik met allerlei dingen bezig om die te organiseren en te regelen. Hierdoor heb ik wat langer over school gedaan dan gemiddeld. Via wat omwegen heb ik het traject LEAO, MEAO en HEAO doorlopen.
Vervolgens kwam ik, min of meer per toeval, te werken bij een particuliere zorgverzekeraar. Dat was nog in de tijd van het ziekenfonds en de particuliere verzekering. Daar kreeg ik al direct een passie voor het hele systeem van zorg en welzijn. En dat heeft me nooit losgelaten. Tot mijn wethouderschap in 2011 ben ik altijd werkzaam geweest bij zorgverzekeraars, met name bij Achmea.
Politiek actief
Rond 1998 werd ik actief in de politiek. Ik kwam in het bestuur van de lokale RPF. Bij de verkiezingen van 2002 kwam ik op een verkiesbare plaats voor de ChristenUnie, die inmiddels opgericht was als fusiepartij van RPF en GPV. Zo kwam ik in de gemeenteraad van Nunspeet.
Het werk als raadslid heb ik met veel plezier gedaan; ik heb er ook veel van mogen leren. In 2022 (een jaar na de verkiezingen van 2010) vertrok onze toenmalige wethouder. Op dat moment heb ik mijn vinger opgestoken en na een strenge selectieprocedure mocht ik in mei 2022 wethouder worden in de gemeente Nunspeet. Ik kreeg een mooie brede portefeuille: het sociaal domein, zorg, welzijn, kunst & cultuur, recreatie & toerisme en natuur & landschap.
Na 18 jaar vond ik dat ik lang genoeg rondgelopen had in de Nunspeetse politiek (9 jaar raadslid, 9 jaar wethouder) en koos ervoor om wat anders te gaan doen. Ik ben toen manager specialistische jeugd ggz geworden bij een grote ggz-organisatie. Op die manier kon ik de jeugdzorg van de andere kant bekijken. Dat bleek toch niet helemaal mijn wereld te zijn. In december 2022 ben ik gaan werken voor Meerinzicht (ambtelijke organisatie van Harderwijk, Ermelo en Zeewolde) als manager uitvoering sociaal domein. Het was eigenlijk de bedoeling om daar tot aan mijn pensioen te blijven.
Opnieuw wethouder
Maar ja… bij mijn vertrek als wethouder in Nunspeet had ik al gezegd: als ik nog eens in een andere gemeente wethouder kan worden, doe ik dat. Want ik vind het echt het mooiste werk dat ik gedaan heb in mijn leven. Het is voor mijn nog steeds een eervol ambt.
Toen was daar ineens op een mooie zomeravond het bericht dat Lia de Waard ging stoppen als wethouder. Het contact tussen voorzitter Stephan de Bruin van het bestuur van CU Epe en mij kwam al snel op gang. We zagen zo’n geweldig mooie match, dat dit meer was dan toeval.
Na wat gesprekken met de CU-fractie en de SGP-fractie en het bestuur werd ik voorgedragen als wethouder van de gemeente Epe. Op 14 september 2023 ben ik beëdigd. Sindsdien draag ik dagelijks met veel trots het speldje met het hert van Epe op mijn revers.
Realistisch christen
Ik sta in het leven als een positief, maar ook realistisch christen. Daarbij weet ik mij een kind van God en mag ik met alle lek en gebrek Jezus navolgen. Van oorsprong ben ik Nederlands Hervormd, maar sinds 2008 zijn wij lid van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) in Nunspeet.
Tijdens mijn wethouderschap in Nunspeet heb ik deeltijd Theologie gestudeerd aan de CHE. Ik mag mijzelf dus ook HBO-theoloog noemen. Binnen de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland heb ik mijn preekconsent. Per jaar leid ik circa 20 tot 25 kerkdiensten bij Vrije Evangelische Gemeenten door het hele land. Daarnaast ben ik voorzitter van de VEG Nunspeet.
In de vrije tijd die ik dan nog overhoudt (of soms ook bewust creëer) zing ik graag in allerlei verbanden. Zo ben ik lid van het Nunspeets Mannenkoor en van het Veluws Mannen Ensemble.
Verschillen
In Epe voelde ik me snel thuis. Na een paar weken had ik het idee dat ik er al jaren actief was. Dat kwam vooral omdat ik merkte dat ik – vanuit mijn ervaring – gelijk al over de inhoud mee kon praten. Dat was met name voor de ambtelijke organisatie en de lokale organisaties erg prettig. Daarom kon ik mij ook meer richten op de manier waarop de samenleving in de gemeente Epe in elkaar zit en hoe de mores is binnen de Raad en het College. Daar zag en zie ik toch wel veel verschillen ten opzichte van wat ik gewend was.
Neem alleen al de positie van de fractie. In Nunspeet hebben de SGP en CU samen 11 van de 21 zetels. Een meerderheid dus. In Epe hebben SPG en CU samen 3 van de 23 zetels. Dat zegt natuurlijk ook al wat over hoe de samenleving in elkaar zit.
Wat mij vooral treft, is de goede wil van de Raad en het College om het goede te doen voor de samenleving. Dat is, gezien de politieke geschiedenis van Epe, ook nodig. Dat gaat niet vanzelf; het is hard werken om met elkaar te zoeken naar rollen en verantwoordelijkheden. Een mooi proces waar we middenin zitten. Af en toe schuurt dat, maar het komt voort uit de wil om er te zijn voor de samenleving.
Prachtige uitdaging
Er gebeurt veel in politiek Epe. Er zijn veel bordjes die we hoog moeten houden met elkaar. Een prachtige uitdaging waarvoor ik mij graag inzet. Ik zie ook een behoorlijk aantal dingen die praktisch anders kunnen en die zouden kunnen bijdragen tot nog betere debatten of oordeelsvorming bij de Raad.
Als iemand van buiten die net binnenkomt moet je ervoor waken dat je niet alles direct wilt veranderen. Maar na 5 maanden ga ik hier en daar toch wel wat tegenaan duwen… zeg ik met een knipoog.
Groet,
Gert van den Berg
Meer weten? Kijk dan op Facebook link: Gert in de gemeente Epe
of lees het bericht op onze website: Website ChristenUnie