Tegenwoordig heeft bijna iedereen de app wel op z’n telefoon staan: WhatsApp. Het is de app om met elkaar in contact te blijven. Via een-op-een-gesprekken of juist in groepsgesprekken. En vooral die groepsgesprekken kunnen nog weleens overstromen van de berichten. We geven een aantal tips voor het omgaan met deze groepen.
Meldingen dempen
Worden er veel berichten gestuurd in het groepsgesprek? Dan kunnen de meldingen van deze berichten storend zijn. Zet de meldingen van het groepsgesprek dan tijdelijk of altijd op dempen. De berichten komen dan wel gewoon binnen, maar je krijgt dan (tijdelijk) geen meldingen te zien. Je moet dan dus WhatsApp openen om te kijken of er berichten in het gesprek zijn binnengekomen.
Gebruik de optie peiling
Met een groep een datum prikken? Of afstemmen wie wat voor gerecht maakt? Gebruik de optie Peiling in WhatsApp. Stel de vraag en voeg de verschillende antwoordopties toe. Geef eventueel aan of er meerdere antwoorden gegeven kunnen worden en verstuur de peiling. Handig, want bij het zoeken naar een datum zie je direct wanneer de meeste mensen kunnen. En het is snel duidelijk welke gerechten nog geen stem hebben gekregen en dus nog verdeeld moeten worden. Scheelt een hoop heen en weer geapp!
Reageer direct op een bericht
Wil je reageren op iemand of op een bericht? Dat kan op twee manieren. Tag de persoon voor wie het bericht is. Dit doe je daar @ + de naam de typen. Iedereen weet dan voor wie het bericht is. En de persoon voor wie het bericht is, krijgt hier ook gelijk een melding van. Ook als deze persoon meldingen voor het gesprek uit heeft staan.
Een andere manier is door het bericht opzij te swipen. Het bericht verschijnt dan boven het tekstvak. Typ het bericht dat je wilt sturen en verstuur het zoals je gewend bent. Iedereen ziet nu een klein stukje van het bericht waar je op reageert en jouw reactie. Het is dus direct duidelijk over welk bericht de reactie gaat.
Privé beantwoorden
Je herkent het vast wel. Mensen die in een groepsgesprek een vraag stellen die niets met het onderwerp van de groep te maken hebben en die dus ook niet voor iedereen relevant is. Om te voorkomen dat er binnen het groepsgesprek een heel nieuw gesprek ontstaat kan iemand privé reageren op het bericht. De reactie komt dat in de privé-chat te staan. Hier kan dan verder gepraat worden, zonder dat de rest van de groep hier ‘last’ van heeft.
Verlaat een groep
Zit u in een groepsapp waar u niet meer in wilt zitten? Bijvoorbeeld omdat het onderwerp van de app niet (meer) relevant is voor u. Verlaat het gesprek dan. Andere gespreksdeelnemers krijgen geen melding als u de groep verlaat. Het is dus aardig om aan te geven dat u de groep uitgaat.
Wilt u meer weten over WhatsApp? Meld u nu aan voor het SeniorWeb-webinar over WhatsApp. Dit vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 van 11.00 tot 11.30 uur. Wilt u het webinar bekijken, maar kunt u niet aanwezig zijn? U kunt het webinar later alsnog via de website terugkijken.